PEG-sonde vervangen..

Al wat langere tijd zit de huid rondom de PEG-sonde te rommelen. De ene keer meer als een andere keer. Maar de laatste tijd wordt het wel steeds erger. Steeds meer wildvlees groei en bloederig pus.

 

Daarom zijn we vorige week bij de PEG-poli geweest en hebben we een gesprek gehad met een PEG-verpleegkundige. Ze hebben de insteekopening bekeken en bevoeld. Er is een lichte verdikking te voelen boven insteekopening. Dit is niet ernstig, maar wijst er waarschijnlijk op dat het gedeelte inwendig in de maag irritatie geeft.

De maag-darm-leverarts heeft ook even mee gekeken. De PEG zit soepel, is goed beweegbaar en niet vastgegroeid. Maar deze zit er nu bijna 7 jaar in. Dit is lang voor een blijvende sonde, de meesten moeten eerder vervangen worden.

Daarom is hun advies: PEG-sonde vervangen..

Petri heeft een sonde met een plaatje aan de binnenkant. Deze moet via de mond ingebracht worden. Altijd vervelend moment met inbrengen. Petri kan mond nog net ver genoeg openkrijgen, eventueel m.b.v. een bijtblokje.

 

Nu zijn er drie mogelijkheden, waaruit we een keuze mogen/moeten maken:

1. Sonde inbrengen zonder narcose. De arts ziet het op zich wel zitten om het op deze manier te doen. Dit kan dan in de rolstoel die iets gekanteld moet worden. Het zal waarschijnlijk niet pijnlijk zijn, maar het is wel vervelend op het moment van inbrengen.

Als het gewoon goed gaat is het binnen 5 minuten geregeld.
Het niet goed kunnen slikken is voor hem geen probleem. Hoofd zelf moet dan ook iets gekanteld worden (ws vastgehouden moeten worden). Dit vergemakkelijkt het inbrengen. (Het is ook nog de vraag of het CTB hiermee akkoord gaat).

2. Sonde inbrengen onder narcose o.i.d. Dit zal dan i.o.m. het CTB en in team van maag-darm-leverartsen besproken moeten worden, met name wat betreft de narcose en beademing.

Dan duurt alles wat langer, maar is misschien wel veiliger en minder vervelend tijdens inbrengen.


3. Sonde inbrengen gelijktijdig met het plaatsen van de tracheostoma. De arts geeft hierbij wel aan dat dit moment dan niet te lang moet duren. De PEG sonde moet eigenlijk wel binnen vier maanden vervangen worden. Weet niet of plaatsing tracheo binnen die termijn wenselijk is.

 

Binnen twee weken moeten we bij de PEG-poli we onze keuze aangeven. Zodat het betreffende traject ingepland kan gaan worden..