Update eind van 't jaar..


Aan het eind van het jaar nog weer even een update.. En als we dan terugkijken over het afgelopen jaar dan was het weer een bewogen jaar.. een jaar met allerlei wederwaardigheden.. Maar vooral de laatste maanden waren intensief en vol zorg..

 

Als we even terug kijken denken we aan het examenjaar van beide meiden. Allebei mochten ze hun diploma halen, Gertrude voor de Havo en Gwendolyn voor Vmbo GT. Dankbaar moment..

Na de zomervakantie zijn ze allebei naar het Hoornbeeck College gegaan. Gertrude volgt de opleiding Management Assistent en Gwendolyn doet Zorg & Welzijn waar ze de kant van pedagogiek op wil.

 

In de tweede helft van het jaar begonnen de zorgen rondom Petri’s gezondheid echter ook meer toe te nemen. Ze kreeg steeds meer last van slijm en hoestaanvallen. Aan het eind van de zomervakantie kreeg ze een longontsteking, waarvoor ze in het ziekenhuis moest worden opgenomen. Het werd toen ook duidelijk dat beademing via een tracheacanule noodzakelijk werd. Eind november werd ze daarvoor opgenomen in het UMC Utrecht en heeft de operatie hiervoor plaatsgevonden. Hoe dit allemaal is verlopen hebben we in vorige weblogs beschreven.

 

Inmiddels is ze alweer een aantal weken thuis en raken we enigszins gewend aan de veranderingen en de nieuwe situatie. Maar het is nog steeds intensief en de verzorging van de canule e.d. vergt veel energie. De zorg rondom de canule, het uitzuigen, de hoestmachine gebruiken e.d. neemt per dag wel 4 uur in. En daarnaast nog de andere benodigde dingen. Ze heeft nog steeds veel last van speeksel en slijm. De botox behandeling heeft niet afdoende gewerkt en ze willen het nog een keer gaan doen. Al met al valt het dus nog best tegen. Ze ligt nog steeds veel op bed. Af en toe is ze een dag op en zit ze in haar rolstoel. Maar dan is ze eind van de dag ook weer ‘blij’ dat ze in bed ligt.

 

Bovendien voelde ze zich vorige week weer niet fit. De uitgezogen slijm was ook niet helder en ze was ze bang voor beginnende longontsteking. De huisarts hoorde echter niks bij de longen en dacht meer aan blaas ontsteking. Maar uit de kweek van longslijm bleek het toch wel een beginnende longontsteking te zijn. Ze had inmiddels al een brede antibioticakuur gekregen en die mocht gelijk aanslaan. Ze voelde zich gelukkig vrij gauw weer een stuk beter en het lijkt verder mee te vallen.

Maar daardoor lag ze dus ook weer meer op bed en dat is toch niet fijn, vooral niet rond deze feestdagen..

 

Zelf kreeg ik weer last van nierstenen. Heb ik afgelopen maart ook gehad. En dat is zeer pijnlijk. Dit keer ook weer aantal flinke pijnaanvallen gehad. Ik heb gevoeld dat ik een paar steentjes kwijt geraakt ben. Maar omdat het bleef rommelen en licht pijnlijk bleef heb ik in het ziekenhuis een echo van de nieren en blaas gehad. Er bleek nog een steentje te zitten die er al wel bijna uit was. Er was naast medicatie geen verdere behandeling nodig. Inmiddels is deze er ook uit denk ik. Dat heb ik niet gemerkt, maar ik voel geen pijn meer. En zo was het nog weer extra tobben afgelopen weken..

 

Zo blijft het een zorgvolle en moeilijke weg. Voor ons allemaal. Ook voor de kinderen die inmiddels ook hulp krijgen bij de verwerking van alles. En dan blijven er vele gedachten door je heengaan.. Het leven is vol moeite en verdriet. Al zijn er zeker ook mooie en fijne momenten. En ontvangen we ook veel zegeningen. Heeft het u aan iets ontbroken? Ach… we willen het graag zo anders…

We weten ook (uitwendig) dat het de goedertierenheden des Heeren zijn dat we nog niet vernield zijn.. Hij doet ook geen onrecht.. Maar het ermee eens te zijn is toch nog weer wat anders… Volgen blijft zo moeilijk, ja onmogelijk in de praktijk van het leven.. En toch.. toch ligt daar de rust… Hij zegt: ‘Ik ben de Weg, de Waarheid en het Leven’.. Dat we Hem dan mogen leren kennen en volgen..

 

We willen bij deze weer iedereen bedanken voor al het meeleven, alle hulp, alle geschenken die we ook afgelopen jaar en bijzonder afgelopen weken ontvangen hebben. Het doet ons erg goed!!!

Ieder heeft ook zijn of haar eigen zorgen en moeilijkheden. We wensen jullie daarin ook sterkte toe en Gods ondersteuning. We wensen jullie allemaal het beste en Gods Zegen toe voor het komende jaar..

 

We willen afsluiten met een oudejaarslied:

(op mobiel beter leesbaar met liggend scherm)

1. ’t Jaar is haast voorbijgegaan                                     2. ’t Jaar dat ging was ook vervuld

    met zijn vreugd’ en zorgen.                                            van Gods Zegeningen

    Toen wij ’t waren ingegaan,                                           Wij vermeerderden de schuld,

    lag dat nog verborgen.                                                  God de goede dingen.

    Lief of Leed? Eén Die ’t weet!                                         En Hij deed, ook in ’t leed,

    Maar wij mochten leven,                                               niet naar onze zonden,

    dat heeft God gegeven.                                                  die Zijn hoogheid schonden.

 

3. ’t Was de aangename tijd;                                          4. Ja, eens komt het laatste jaar,

    ’t is nog ’t lieflijk heden;                                               als de tijd ten eind’ is.

    ’t Is de dag der zaligheid.                                               Wil ’t bedenken; ’t is zo waar:

    God blijft zorg besteden,                                                Als Gods raad voleind is,

    want Hij staat, klopt en laat                                           dan geen tijd: eeuwigheid.

    ons Zijn Woord nog horen.                                             Leer de tijd besteden,

    Sluit toch niet uw oren!                                                 straks is ’t eeuwig heden!