Petri met longontsteking in het ziekenhuis..


Halverwege vorige week voelde Petri zich niet fit, last van pijnlijke longen (helemaal met airstacken), hoge hartslag, iets verhoging en veel last van taai slijm. Ze heeft de laatste maanden al meer last van slijm en hoesten, maar nu werd het veel erger nog en het slijm veel taaier. Afgelopen vrijdag is daarom de huisarts geweest en hij heeft de longen beluisterd, maar hoorde niet iets wat wees op  longontsteking. Wel schreef hij uit voorzorg antibiotica voor zodat dit toegediend kon worden als  klachten erger zouden worden. Ze sliep ‘s nachts goed, maar voor haar gevoel was haar energiepeil ongeveer nul.  

  

Helaas ging het zaterdagmiddag mis. Ze kreeg een enorme slijm en hoestaanval waar ze niet uit kwam. Ze kon niet meer op adem komen. Ook niet door airstacken en druk op de borst uitoefenen. Ze begon ook te hyperventileren en kreeg het benauwd. Daarom 112 gebeld en gelukkig kwam de hulp vrij snel. Ze hebben de slijmrommel zoveel mogelijk via de neus en mond weggezogen. En daarna ging het gelukkig wel weer.

Zij hoorden rechts echter wel wat in de longen, dus we zijn gestart met antibiotica tegen mogelijke longontsteking. In overleg met het Centrum voor Thuisbeademing

(CTB) zouden we het verder afwachten en na de zondag weer contact met hen opnemen hoe verder. Want het moment om over te gaan op beademing via canule lijkt noodzakelijk te worden. Ze had daarvoor afgelopen week ook al een nachtmeting gehad ter controle, maar de waardes die daaruit bleken waren op zich goed. Het probleem is meer het slijm dan de beademing op zich.

 

Het was dus ineens een heel spannend moment, maar het mocht goed gaan. We hoopten dat het verder rustig en stabiel zou blijven..

 

 

Maar het liep toch weer anders. Gistermorgen (zondag) kreeg Petri weer last van slijm en benauwdheid. Weer 112 gebeld. Ze is toen meegenomen en naar het UMC Utrecht gebracht. Uit de onderzoeken daar bleek ze toch wel longontsteking te hebben. Ze zijn gestart met antibiotica via infuus. Ook is er een paar keer slijm weggezogen. De beademing is ook nog wat hoger afgesteld, maar dat zit nu eigenlijk wel op de max voor maskerbeademing.

Er was echter op het IC in UMCU geen bed beschikbaar en daarom is ze i.o.m. CTB overgeplaatst naar Meander Amersfoort. Daar ligt ze nu en wordt ze ook verneveld waardoor taai slijm beter weggewerkt kan worden.

Het gaat momenteel verder aardig goed met haar, ze voelt zich niet heel ziek ofzo.

De kuur lijkt aan te slaan en het vernevelen helpt ook goed. Vannacht heeft ze redelijk kunnen slapen. Het is nu afwachten hoe het verder zal gaan.

En we zullen ook nog overleg hebben met het CTB over het verdere traject qua beademing.

 

Al met al hebben we weer een paar heftige dagen achter de rug. En dan vermenigvuldigen de gedachten… de vragen… de onzekerheden…

Heere, leer ons volgen…. Volgen zonder vragen…